Sok szó esik mostanában a lengyel-magyar kapcsolatokról, amelyeket erősen próbára tesz az ukrajnai háború. Magyarország – Lengyelországhoz hasonlóan – határozottan elítélte az orosz agressziót, komoly humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának, százezerszámra látja el az ideérkező menekülteket. ugyanakkor, a hivatalos nyilatkozataiban az Orbán-kormány jóval visszafogottabb, mint a varsói kormány, amelyik egyáltalán nem rejti véka alá ellenérzéseit a putyini vezetéssel szemben, az orosz és a lengyel nép között fennálló nézetkülönbségeket, a múltból származó vélt vagy valós sérelmeket.

Az orosz olajembargó megítélésével kapcsolatban markánsan eltért a magyar és a lengyel kormányzati álláspont, amelynek mindkét részről megvannak a stratégiai okai – hangzott el a Karc FM reggeli hírműsorában. Dobrowieczki Péter és Zeöld Zsombor Lengyelország-szakértők egyetértettek abban, hogy Magyarország számára az olajbojkott által keltett direkt gazdasági hátrányok elkerülése, Varsó számára pedig a hosszútávú célok, saját középhatalmi pozíciójának elérése és megerősítése volt a fő szempont, még akkor is, ha ez rövidtávon az árak elszabadulását is jelentené.

Az elemzők szerint a Visegrádi Négyek együttműködése most hátrébb kerül a fontossági sorrendben, hiszen a lengyelek számára elsődleges cél a katonai fejlesztések csúcsra járatása. Ennek elsősorban az az oka, hogy földrajzi értelemben Lengyelország keleti irányban nyitott, a hatalmas Kelet-európai síkság jelentette védtelenségét csak a hadászati eszközök és a humánfaktor fejlesztésével képes ellensúlyozni a jövőben – magyarázta Dobrowieczki Péter.

Zeöld Zsombor arról beszélt, hogy Varsó számára a V4-ek mellett jelenleg más szövetségesi konstellációk is célkeresztben vannak, akár a balti államokkal való szorosabb együttműködés, akár a lengyel-német-francia kooperációban való hangsúlyosabb részvétel. Ezek a tervek Lengyelországot egyedül is középhatalmi státuszba emelhetik, így érthető, hogy a varsói vezetés számára most nem a visegrádi együttműködés a legfőbb prioritás – tette hozzá.