A héten ötnapos üléssel folytatja a munkát az Országgyűlés. A hétfői plenáris ülésen a felszólalások oroszlánrészét természetesen a gazdasági jellegű felvetések, az energiaellátás biztonsága, illetve a háborús infláció kezelésének mikéntje tette ki.

A háború és energiaválság jelentette rendkívüli helyzetben nem adóemeléssel, hanem a versenyképesség javításával lehet megvédeni a gazdaságot és az állampolgárokat – jelentette ki a Parlament Gazdasági Bizottságának elnöke a Karc FM-en a globális minimumadó ötletével kapcsolatban.

Bánki Erik hangsúlyozta: a kormánypártok nem támogatják az új sarc bevezetését, egyúttal visszautasít minden ellenzéki kritikát, amellyel a baloldal úgy próbálja feltüntetni a kormányt, mintha a nagy német multicégek érdekeit képviselné. Az országgyűlési képviselő emlékeztetett: a baloldali kabinetek idején mindig előnyt élvezett a külföldi cégek profitja a magyar emberek érdekével szemben. Elég az állami vagyon áron aluli privatizálására, vagy az energia árak nyakló nélküli emelésére gondolni – idézte fel a politikus. Bánki Erik hozzátette: 2010-ben a második Orbán-kormány ennek a gyakorlatnak vetett véget, az elhibázott szocialista válságkezelés romjait pedig nem a lakosságot terhelő adók bevezetésével, hanem a nagyvállalatok közteherviselésbe történő bevonásával takarította el. Az extraprofit adó – amelynek fogadtatása meglehetősen vegyes – ennek a gazdaságpolitikai mentalitásnak a folytatása, fogalmazott a Gazdasági Bizottság elnöke.

A szakember szerint az egyenlő közteherviselés jegyében azoknak a vállalatoknak, amelyek a háború, az energiaválság, vagy a koronavírus-járványból extraprofitra tettek szert, plusz adót kell fizetniük átmeneti jelleggel. Bánki Erik hangsúlyozta, ha a kormány az így befolyt pénzt a gazdaság dinamizálására tudja fordítani – amelyre szerinte minden esély megvan – akkor a 2010 és 2015 közötti időszakhoz hasonlóan az összeg megtérül a különadóban érintett vállalatoknak.

A Gazdasági Bizottság elnöke a Ryanair-botránnyal kapcsolatban egyértelművé tette: a kormány mindent megtesz azért, hogy a nagy cégek ne terhelhessék át ügyfeleikre az extraprofit adó költségeit, ehhez pedig hamarosan jogszabályokat is módosíthat a parlament.