Csütörtökön és pénteken újabb uniós csúcsértekezletet tartanak, amelyen az élelmiszerválság és a humanitárius kérdések mellett a közösség déli és keleti irányú bővítése is terítékre kerül. „Azután, hogy a háború visszatért Európába, az Európai Unió geopolitikai befolyásának megfelelő példátlan döntéseket hozott, most azonban további lépéseket kell tenni a kontinens biztonságának és stabilitásának megerősítése érdekében” – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn, a tagállami vezetőknek küldött meghívó levelében. Közben Ursula von der Leyen EB-elnök ismét a vétó eltörlésének szükségessége mellett érvelt egy interjúban.

Hiába akarja eltörölni az Európai Bizottság német elnöke a vétót külügyi kérdésekben, az számos tagállam érdekeit sértené – fogalmazott rádiónkban a Századvég vezető elemzője. Palóc André szerint Ursula von der Leyen olyan átalakításról beszélt egy interjúban, ami az unió döntéshozatali alappilléreit döntené romba. Hozzátette: az ellenvélemények figyelmen kívül hagyásának intézményesítése elsősorban Franciaország szempontjából lenne hátrányos, Magyarország mellett még számos kisebb tagállam is egyértelműen ellenérdekelt lenne egy ilyen lépésben. Palóc André hozzátette: a csütörtökön kezdődő uniós csúcsértekezleten eldőlhet, hogy a tagállami, vagy az összeurópai vélemény a fontosabb a brüsszeli vezetés számára.

Az elemző kitért legutóbbi elemzésükre is, amely azt mutatja, hogy a kormánypártok támogatottsága érdemben nem változott az elmúlt hónapokban. A Századvég felmérése szerint az április harmadikán regisztrált 52 után az aktívan politizálók 51 százaléka választaná ma a Fidesz-KDNP-t, az ellenzék támogatottsága viszont 35-ről 25-re esett vissza. Érdemes megfigyelni a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt erősödését, utóbbi ma már bejutna a Parlamentbe – magyarázta az elemző.