Ha kevesebb gáz érkezik keletről az Északi Áramlat 1 vezetéken, az jelentősen lassítja német tározók feltöltését – hívta fel a figyelmet a Karc Fm Hangoló című műsorában a Klímapolitikai Intézet vezetője azzal kapcsolatban, hogy a Gazprom karbantartási okokra hivatkozva 40%-al csökkentette a Berlinnek küldött nyersanyag-mennyiséget. Toldi Ottó hangsúlyozta: bár a német energetikai miniszter azt emeli ki a kommunikációban, hogy az oroszok ezzel szerződést szegtek, azt elhallgatja, hogy Moszkva az unió embargós csomagjai mellett egy korábbi német lépésre is reagálhatott. A német kormány ugyanis az energiaválságra hivatkozva államosította az orosz energetikai cég németországi tárolóit, amivel ugyancsak felrúgta a korábbi üzleti kapcsolatot.

A szakértő hangsúlyozta: az Északi Áramlat 1 vezeték kapacitás-problémái nem érintik a magyar beszerzést, az elérhető gáz árát azonban tovább emeli az európai piacon. Ez már most előre jelzi azt, hogy a téli időszakban számos nyugat-európai országnak komoly feladványt jelent majd a gazdasági igények, az áramtermelés és a lakossági ellátás összeegyeztetése. A másik fontos orosz import-termék, az olaj embargója alóli ideiglenes felmentéssel Magyarországon az üzemanyag ellátás ugyan biztosított, de a finomításból származó termékek export-tilalma – ami a MOL-ra is vonatkozik – erősen rombolhatja vállalat piaci pozícióit a régióban.

A Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője hangsúlyozta: az oroszok elleni gázembargó, -amely nagy valószínűség szerint már a héten terítékre kerülhet az uniós állam- és kormányfők találkozóján – csupán újabb áremelkedést jelentene és veszélybe sodorná az európai, különös súllyal a magyar ellátásbiztonságot. Az orosz fosszilis energiahordozók kiváltásáról szóló közös uniós beszerzés ötlete pedig a szakember szerint értelmezhetetlen, az európai tagállamoknak ugyanis élő, hosszú távú szerződéseik vannak – nem csak Moszkvával-, amelyeket Brüsszel jogellenesen nem írhat felül.