Nem derül ki egyértelműen a héten esedékes uniós csúcs napirendjéből, hogy szó lesz-e a gázembargóról, az Európai Bizottság ugyanakkor eltökélt a javaslat mellett. A Századvég üzletág-vezetője szerint a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen nem fejti ki a valóság minden részletét, amikor történelmi jelentőségűnek minősíti, hogy sikerült 2 milliárd köbméter mennyiségben izraeli és egyiptomi gáz behozataláról megállapodni. Azt ugyanis elhallgatja, hogy Oroszországból tavaly több mint 150 milliárd köbméternyi energiahordozót vásároltak az európai tagállamok.

Az eddig aláírt, új megállapodásokkal rögzített vásárlások tehát töredékét sem fedezik a várható kiesésnek. A valósághoz az is hozzátartozik, hogy az orosz energetikai vállalat, a Gazprom egyedül a Berlinnek juttatott gázszállítást csökkentette a felére az elmúlt időszakban.

Az energetikai szakértő meglátása szerint egyébként a gázembargó tartós ellátási problémákat okozna Európa több országában. Úgy látja: Európa nincs felkészülve egy több napig tartó áramszünetre, a történeti tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy egy ilyen krízis gazdasági visszaeséshez és komoly társadalmi feszültségekhez vezet. Az Európai Bizottság javaslata szerint az év végéig 2/3-al csökkentené az Oroszországból importált gáz mennyiségét, ami Hortay Olivér szerint már az előttünk álló fűtési időszakban is komoly ellátási problémákat okozna.