A 2008-as gazdasági válság azokat erősítette, akik a bizonytalanság ellenére is mertek fejleszteni – fejtette ki a Karc FM-en Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő. A kormánypárti honatya az Audi újabb beruházásával kapcsolatban a reggeli hírműsorban felidézte: a német autómárka közel három évtizede alapított gyárat Győrben, az elmúlt évtizedben pedig a magyar kormány támogatásával folyamatos volt a fejlesztés, melynek köszönhetően mostanra nem csupán a motorok összeszerelése zajlik Magyarországon, hanem a beszállítói hálózattal és a képzési-, szakmai utánpótlási rendszer kiépítésével minden szállal a megyeszékhelyhez kötötték magukat a németek, az üzem pedig a cégcsoport vezető egysége lett.

Az Audi most ismét bővíti üzemét, és elektromos meghajtásért felelős gyáregységet épít Győrben, ötszáz újabb munkahelyet hozva létre. A magyar kormány 8,5 milliárd forinttal támogatja a fejlesztést, a gyártás pedig a tervek szerint 2025-ben kezdődik. A jelenlegi, évente 2 millió motort előállító kapacitás a beruházásnak köszönhetően 3 millióra bővül.

A Fideszes politikus kifejtette: nagy bizalom van a német politikai szereplők részéről a magyar gazdasági beruházások irányába. Az Audi Győrben, a BMW Debrecenben és a kecskeméti Mercedes beruházás is azt mutatja, hogy Berlinből nézve stabilnak és biztonságosnak ítélték a magyar politikai és gazdasági helyzetet.

Az autóipari vállalat Győrben jelenleg már több mint 12 ezer embert foglalkoztat. Ráadásul egy „Audis” munkahely a beszállítói hálózatnak, a szolgáltatásoknak és az oktatási tevékenységnek köszönhetően további négy munkahelyet hoz létre – tette hozzá Simon Róbert Balázs.

A térség kormánypárti képviselője arról is beszélt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet egyelőre nem látszik a helyhatóságok bevételein, a kis- és közepes vállalkozások által fizetett iparűzési adó visszaállítása a koronavírus-járvány előtti szintre pedig további segítséget jelent az önkormányzatoknak. A politikus hangsúlyozta, hogy az iparűzési adó fontos bevételi forrása az önkormányzatoknak, ami mellett még egyéb források is megnyílnak. A polgármesterek szemüvegén keresztül kétségtelenül nehezebb év az idei, a várakozásokat illetően azonban pozitív elmozdulás várható jövőre, még akkor is, ha ennek mértéke elmarad a 2019 előtti évektől. Simon Róbert Balázs hangsúlyozta: a gazdasági nehézségek ellenére a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően stabil marad az önkormányzatok gazdálkodása. Pelyach Gergely interjúja