Magyarországon a kommunizmus éveiben nem volt olyan élelmiszerhiány, mint amilyen Nyugat-Európa egyes országaiban tapasztalható – jelentette ki rádiónknak a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

Sebestyén Géza a Hangolóban ismertette: a franciák, a németek, vagy az angolok a korábbinál nem csupán kétszer, háromszor drágábban kapnak étolajat, lisztet, kukoricát, vagy mustárt, az is előfordul, hogy elfogynak ezek a termékek a boltokban. Az élelmiszerhiány oka egyértelműen a háború. Azonban míg Ukránjában a harcok és a munkaerő hiánya hátráltatja a termelést, az orosz gabona és egyéb termékek az uniós szankciók miatt nem jutnak el a boltok polcaira. Az élelmiszerhiány nem csak a lakosságnak okoz kellemetlenségeket, az éttermek működését is ellehetetleníti.

A keleti termőterületek kiesésével nagyobb hangsúly helyeződik az egyes országok önellátó képességére, az agrárium fejlesztésére, az élelmiszerek hazai előállítására.

Sebestyén Géza várakozásai szerint az élelmiszereknél a magas nemzetközi árszint Magyarországon is érezteti hatását, bár a kormány intézkedéseinek köszönhetően az alapvető élelmiszerekhez a lakosság hatósági áron juthat hozzá.