Egy új, 195 milliárd eurós plusz beruházási csomag tervei körvonalazódnak az Európai Bizottság részéről, amely feloldhatja az orosz olajembargó körüli, egy hete tartó vitákat – derül ki a Financial Times szerdai cikkéből. A kiszivárgott hírek alapján a RepowerEU nevű programot úgy dolgoznák át, hogy 9 helyett 13 százalékkal kell csökkenteni az energiafogyasztást 2030-ig, 40 helyett 45 százalékra kell megemelni a megújuló energiatermelés részarányát az energiafelhasználásban, fokozni kell a naperőművi, a hőszivattyús, a geotermikus és szélerőművi kapacitást, drasztikusan csökkenteni a földgázfelhasználást, és növelni az amerikai cseppfolyósított gáz behozatalát. Ami az „ajánlati részt” illeti, az elektromos áramhálózat fejlesztésére Európa-szerte 29 milliárd eurós keretet biztosítana az Európai Bizottság.

Az uniós olajbojkottal kapcsolatban is kiderült, hogy a magyaroknak végül mindig igazuk lesz, az Európai Bizottság legújabb tervezete az orosz energiahordozók leválását célzó lépésekkel kapcsolatban uniós finanszírozást jelent – fogalmazott rádiónkban a Századvég Politikai Elemzések központjának igazgatója. Kiszelly Zoltán szerint röviddel azután, hogy a magyar kormány kifejtette álláspontját a hatodik szankciós csomag káros hatásairól, megjelent az átdolgozott, új brüsszeli tervezet, amelyben már egy 195 milliárd eurós plusz beruházási csomag körvonalazódik, ez pedig megfelelhet a magyar igényeknek.

Kiszelly Zoltán hozzátette: az új tervezet részben magyar sikernek tekinthető és tovább erősítheti Magyarország tekintélyét Európában, ám semmiképpen nem tekinthető készpénznek, hiszen már korábban is előfordult, hogy az Európai Bizottság nem tartotta magát az előzetesen megállapított feltételekhez.