Az uniós kapcsolatok javítását és a gazdaság átalakítását nevezte az ötödik Orbán-kormány legfontosabb feladatának a Hangolóban az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója. Fricz Tamás hangsúlyozta: a megismert névsor alapján erre reális esélye van a jobboldali kabinetnek, hiszen Navracsics Tibornak egykori biztosként komoly elismertsége van uniós körökben és széles kapcsolatrendszerrel bír Brüsszelben, míg Nagy Márton vagy Lázár János kormányzati szerepe jelzi, hogy a kabinet egyik fókuszpontja a gazdaságon lesz.

A politológus arról is beszélt, hogy a legújabb felmérések túlmutatnak a győzteshez húzás jelenségén. A Fidesz és a Mi Hazánk támogatottsága nem csak azért emelkedett, az ellenzéki pártoké pedig csökkent, mert az emberek az előbbi két formációt tekintik a választások győztesének, hanem mert jó részüknek elege van abból, hogy a balliberális pártok a nemzeti minimumot jelentő kérdésekben is, a kormánnyal szemben foglalnak állást.

A szakember elmondta, az Országgyűlésben eddig történtek azt mutatják, hogy az ellenzék nem akar változtatni politikáján és destruktív politizálást folytat majd, erre viszont az emberek jelentés része, a közvéleménykutatások alapján, nem vevő.