Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott azokkal a politikusokkal, akik az új kabinetben szerepet kaphatnak. A tanácskozáson Csák János, Gulyás Gergely, Lázár János, Nagy István, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Palkovics László, Pintér Sándor, Rogán Antal, Semjén Zsolt, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Varga Judit is részt vett. Varga Mihály és Szíjjártó Péter hivatalos külföldi útjuk miatt maradtak távol, ám a hírek szerint szintén tárcavezetőként számít rájuk a miniszterelnök.

A gazdaságra összpontosító kormányzásra készül az ötödik Orbán-kabinet – hangzott el rádiónk reggeli hírműsorában. A XXI. Század Intézet vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy több gazdasági szakember is helyet kapott a következő kormányban és a korábbinál több, kimondottan a gazdaságra fókuszáló minisztérium jöhet létre Hozzátette: Csák János személyében egy olajiparban jártas szakemberről van szó, aki korábban a MOL-csoport elnökeként kidolgozta a vállalat hosszútávú növekedési stratégiáját. Deák Dániel szerint az Orbán Viktor által korábban megfogalmazott célokkal összhangban van az új kormány eddig megismert szerkezete, ami jól reflektál a jelenkor legnagyobb kihívásaira, élén a háború nyomában fellépő gazdasági feladatokkal.

Deák Dániel az uniós olajbojkottot érintő vitákkal kapcsolatban hangsúlyozta: pozitív fejlemény, hogy a kiszivárgott információk szerint az Európai Bizottság meghallgatva a magyar kéréseket is egy olyan plusz beruházási csomag terveit állította össze, amely akár komoly összegeket tartogathat a magyarországi energia-rendszer fejlesztésére is.