A legjobb esetben is 10-20 százalékkal drágulnak idén a zöldségek és gyümölcsök a szezonban – mondta a Karc FM-en a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Apáti Ferenc a Hangolóban arról is beszélt, hogy az idei bizonytalansággal és kockázattal terhelt évben senki nem mer felelősen becsülni az árak alakulásával kapcsolatban. A műtrágya és az energiaköltségek 30-40 százalékos emelkedése jelentősen drágította a primőr termékeket az év elején, sok üvegházas termelő pedig időlegesen felhagyott a termeléssel, aminek további árfelhajtó hatása volt. Gyümölcsből jelenleg tavalyi alma kapható átlagban 4-450 forintos kilónként áron, de akcióban 199 forintért is lehet látni az üzletekben.

Eperből egyelőre a fóliás gyümölcs kapható, enyhe időjárás esetén pedig lehet arra számítani, hogy a szabadföldi gyümölcs megjelenésével mérséklődnek a jelenleg kilónként 2000 forintos árak.

Az időjárást figyelembe véve közepes gyümölcstermésre számít a szakember, ami a fogyasztónak és a termelőnek is elfogadható árakat alakít ki.

Apáti Ferenc hozzátette, a termelők nem tudják érvényesíteni az átadási árakban a költségeik növekedését, mert a zöldségeknél és gyümölcsöknél a piac szabályoz.