Több alkalommal is vitát generált az elmúlt években a Fideszben és a polgári oldalon Navracsics Tibor személye és kijelentései, így komoly legitimációs erőnek tartja a korábbi miniszter és uniós biztos a Veszprém megye 3-es számú választókerületében nyert egyéni mandátumát.

A kormánypárti politikus a Karc FM reggeli hírműsorában elmondta, számított a saját és a pártja győzelmére, ennek mértéke azonban mindkét esetben meglepte. A sorrendben negyedik kétharmados Fidesz győzelem egyik okának azt tartja, hogy 2002-től kezdődően – Medgyesi Péter győzelmével- a baloldal úgy gondolja, hogy a magyar nép nem szereti az erős vezetőket. Az ellenzék az elmúlt 15-20 évben nem találja Orbán Viktor ellenfelét.

A miniszterelnök komoly karizmával és politikai vezető szereppel rendelkező személyiség, így a baloldali pártok nem tudnak, vagy nem akarnak felépíteni egy olyan embert, aki méltó kihívója lehetne. A politikai vezető hiánya, vagy ennek nem felismerése okozza a baloldal sorozatos vereségét.

Szerinte az orosz-ukrán háború és a konfliktushoz való viszony is egyértelműen hatott az április 3-i eredményre. A kormánypártok február 24-től egyértelmű kommunikációjukkal a béke pártjára helyezkedtek, míg az ellenzék miniszterelnök-jelöltje össze-vissza beszélt ebben az ügyben is.
Navracsics Tibor a jövőjét firtató kérdésre úgy fogalmazott: az egyetemi elkötelezettségei mellett kellő kihívást és feladatot ad számára, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program koordinálása, valamint az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónáért felelős kormánybiztosi poszt, így nem készül kormányzati szerepre, az Országgyűlésben a választókörzetének érdekeit fogja képviselni.