Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem vesz tudomást arról, hogy a magyarok a 2008-as szociális népszavazáson világosan kimondták, hogy nem akarnak fizetős egészségügyet – fogalmazott a Karc FM reggeli hírműsorában a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési képviselője. Nacsa Lőrinc emlékeztetett: a 2010 előtti világ legnagyobb vesztese a családok mellett az egészségügyi rendszer volt. Most Márki-Zay Pétertől lehet ismét azokat az ötleteket hallani, amelyek szerint “egy olyan szolgáltató, versenypiaci egészségügyet kell felépíteni, ami egy egybiztosítós modellben is teret ad a magánszolgáltatóknak.”

Nacsa Lőrinc felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc és a szabaddemokrata egészségügyi miniszterek kizárólag a profit alapján vizsgálták a kórházakat, 2010 előtti kormányzásuk eredménye pedig 16 ezer aktív kórházi ágy megszűnése, 6000 ápoló és orvos elbocsátása, a gyógyszerárak drasztikus emelkedése és mintegy 650 milliárd forintos elvonás volt, arról nem is beszélve, hogy a magán egészségpénztárak tartozásait az adófizetőknek kellett kiegyenlíteni. A szocialista-szabaddemokrata kurzus egészségügyhöz való viszonyát jól mutatja, hogy kormányzásuk utolsó három évében egyetlen mentőautót sem adtak át – hangsúlyozta a kormánypárti politikus.

Ezzel szemben a Fidesz-KDNP kormány 2010 után az elvont támogatásokat folyamatosan pótolja vissza a rendszerbe, a vidéki kórházak komoly fejlesztéseken estek át és új eszközöket kaptak, a fővárosban és a környező településeken 700 milliárd forintból elindult az Egészséges Budapest Program és folyamatosak a béremelések is az ágazatban.

Nacsa Lőrinc megismételte: a költségvetést támogatásokat folyamatosan emelni kell, ennek jelentősége leginkább a járvány- helyzetben érhető tetten. A polgári kormány 2010 után számos osztályt vásárolt vissza a magánegészségügy rendszeréből és növelte az aktív ágyak számát. Ennek köszönhető, hogy Magyarországon nem voltak olyan ellátási problémák, mint számos nyugat-európai országban.

A kereszténydemokrata politikus emlékeztetett, hogy az idei költségvetésben a kormány 2880 milliárd forintot fordít az egészségügyi kiadásokra, ami 770 milliárd forinttal több mint az előző évben és 1700 milliárd forinttal haladja meg az az összeget, amit 2010-ben az utolsó szocialista költségvetés előirányzott az ágazatnak. Pelyach Gergely interjúja