Emelkedett idén a minimálbér és ennek köszönhetően a foglalkoztatottsághoz kötődő juttatások is nőttek. Erre hívta fel a figyelmet a Karc FM reggeli hírműsorában a foglalkoztatásért felelős államtitkár.

Bodó Sándor kiemelte, a legkisebb keresetekhez igazodva 16 és 20 százalék közötti mértékben nőtt több foglalkoztatáspolitikai támogatás. Januártól a közfoglalkoztatási bér havi bruttó 100 ezer forint, míg a szakmunkáért járó közfoglalkoztatási bér havi bruttó 130 ezer forint lett.

Szintén emelkedett a 60 év felettieknek járó nyugdíj előtti álláskeresési segély, havi maximális összege 80 ezer forint, az álláskeresési járadék összege pedig 200 ezer forint lesz idén.

Bodó Sándor beszélt arról is, hogy a munkaerő támogatására és tapasztalatszerzésre szánt összegek is emelkedtek, a minimálbérhez hasonlóan közel 20 százalékkal. A programban a vállalkozásoknak 31 ezer álláskereső felvételéhez 17 milliárd forintot ítéltek meg.

Az államtitkár elmondta, jelenleg 74 százalékos a foglalkoztatottság Magyarországon és ez csúcsnak számít, a munkanélküliségi ráta majdnem a járvány előtti szintre csökkent, 3,6 százalékos.