Hétről hétre hagyják el a baloldali miniszterelnök-jelölt száját olyan minősíthetetlen, szalonképtelen, a közéletbe nem való kifejezések, ami ellen, ha fárasztó is, az értelmiségnek fel kell emelni szavát – jelentette ki a Karc FM reggeli hírműsorában Rákay Philip kommunikációs szakember.

Márki-Zay Péter számos homofób kijelentést tett az elmúlt hónapokban, sértett meg kormánypárti és ellenzéki szavazókat, legutóbb pedig arról értekezett, hogy a Fideszben is van néhány zsidó, csak kevés. A szakember szerint meg kell húzni azokat a vörös vonalakat, amit magát kultúrembernek valló, a magyar emberek képviseletére készülő politikus nem léphet át.

Rákay Philip szerint lehetetlen helyzetbe kormányozta magát a baloldal, hiszen az előválasztáson győztes Márki-Zay Péter elszabadult hajóágyúként megy előre és sért meg kijelentéseivel gyakorlatilag valamennyi társadalmi csoportot, lecserélésére azonban nincs idő és alternatíva hiányában nincs is mód.

A kommunikációs szakember szerint ezt a kényszerhelyzetet egyre többen érzékelik a baloldali holdudvarban. Gyurcsány Ferenc pedig, mint a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, igyekszik csereszabatos emberek előretolásával mérsékelni a Márki-Zay okozta várható politikai veszteségeket.