A magyar lakosság 52-53 százaléka szerint ha a baloldal kormányra kerülne, csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat és megemelné a munkavállalókat és a vállalkozásokat terhelő adókat – ez derül ki a Real-PR 93. legfrissebb reprezentatív kutatásából. Még ennél is borúlátóbb várakozások tapasztalhatók a rezsiköltségekkel kapcsolatban, az emberek csaknem kétharmada vélekedik úgy, hogy magasabbak lennének a havi kiadásai, ha a baloldal jutna kormányra.

Nem csoda, hogy az ellenzék egyre népszerűtlenebb az emberek körében – fogalmazott rádiónkban a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel szerint a kormány döntéseinek köszönhetően az utóbbi években számos társadalmi csoport részesült már támogatásban, a balliberális pártok Márki Zay Péterrel az élen mégis a jóléti intézkedések ellen agitálnak, erre pedig a társadalom jelentős része nem vevő.

Deák Dániel hozzátette: az ellenzék népszavazási aláírásgyűjtésén is érződik, hogy sokasodnak a gondok Gyurcsányék háza táján. Az ellenzéki előválasztáson állítólag 700-800 ezer embert tudott mozgósítani a baloldal, most viszont egy hónap alatt csupán 170 ezer aláírás jött össze. Ez jól mutatja az ellenzéki szavazók kiábrándultságát, aminek legfőbb oka Márki-Zay Péter botrányos és katasztrofális kampánya lehet – ismertette az elemző.