Más a partvonal széléről minősíteni a mérkőzést, mint játékosként alakítani a végeredményét. A Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője szerint a környezetvédelmi témába csomagolt politikai jelszavakkal miniszterei székekhez jutó német zöld politikusok mostanra kezdik belátni, hogy a kampányígéretek és a gazdasági realitás között komoly szakadék húzódik. Noha a társadalom nagy része egyelőre elégedett és bizalmat szavaz a szocialistákból, a zöldekből és a liberálisokból álló kormánykoalíciónak, nem gondolja úgy, hogy a ciklus végével ugyanez a formáció újrázni tudna. A zöld – és egyben kampány – ígéretekkel kapcsolatban beszédes, hogy a német kormány hiába próbálja atomenergia-ellenességgel elfedni a szén- és lignit erőművek leszerelésének késlekedését, legutóbb az Európai Bizottság mondta ki, hogy a gáz és atomerőművek komoly segítséget jelentenek a karbonsemlegesség elérésében.

Pócza István emlékezetet: miközben Berlin – a kockázatokra hivatkozva – továbbra is ellenáll az atomenergia békés célú felhasználásának, Franciaország vezetésével egyre több állam emeli fel a szavát ez ellen. Arra nem ad választ a birodalmi politika, hogy az atomerőművek bezárásával honnan lesz energia, arra viszont igen, hogy az elszabaduló energia költségeket az emberekkel kell megfizettetni, “így ösztönözve őket a spórolásra.”

Ennek a politikának Magyarországon is vannak képviselői. A baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter szerint például a rezsicsökkentés intézménye akadályozza a zöldítési folyamatot, kizárólag a drágább energia sarkallja takarékosságra az embereket.

A Németország-szakértő arról is beszélt, hogy egy választási vereséget és számos, a merkeli-örökséget folytatni próbáló pártelnököt követően a Kereszténydemokrata Unió kezdi belátni, hogy a középre tartó politika a párt széteséséhez vezet. Most egy karakteres, a keresztényi értékeket felvállaló és azok mellett kiálló politikus, Fridrich Merz vezetheti a pártot és alakíthatja ki az Angela Merkel utáni korszakot.