Vissza kell utasítani a Márki-Zay Péter és a DK által képviselt politikát – mondta el a Hangolóban a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós hozzátette, a baloldal által képviselt politika nemcsak a hitet, mint alapvető jogot támadja, hanem a hittel élők jövőjét is veszélyezteti.

A vallásszabadság – más kifejezéssel szabad vallásgyakorlás – azt az alapvető emberi jogot jelenti, mely szerint az embereknek nemcsak megengedett a hitük szerinti vallás gyakorlása, hanem ezek hirdetését is szabadon tehetik meg. Az államtitkár úgy fogalmazott, jelenleg olyan finanszírozásmegvonást tervez a baloldal, amely az egyházak által fenntartott oktatási, szociális és egészségügyi intézményekben a hittel élőkön kívül, több millió magyar állampolgárnak is kárt okozna.

Magyarországon jelenleg 32 egyház működik teljesen szabadon, az állam elismeri munkájukat és megfelelően támogatja ezeket.

Az Országgyűlés négy évvel ezelőtt nyilvánította január 13-át a vallásszabadság napjává, emlékezve a tordai országgyűlésre, mely 1568-ban a világon először foglalta törvénybe a lelkiismereti és vallásszabadságot.