Mielőtt Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, 12 százalék ÁFA terhelte az élelmiszereket. Ez 2004-ben 15 százalékra nőtt, aztán 2006 szeptemberében, a „trükkök százaival” megnyert választások után a Gyurcsány-kormány egy megszorító csomagot fogadtatott el, ami 20 százalékra emelte az élelmiszerek forgalmi adóját. Az emelkedésnek itt még nem volt vége, 2009-ben Bajnai Gordon egészen 25 százalékra srófolta az ÁFÁ-t. Az ellenzék úgy tűnik, ma már másképp látja az ÁFA-emelés hatásait, hiszen azután, hogy ők maguk kormányon többször is áfát emeltek és a Fidesz-kormány későbbi áfacsökkentéseit rendre leszavazták, most, hogy Orbán Viktor élelmiszerár-stopot jelentett be az alapvető élelmiszereknél, hirtelen áfacsökkentést követelnek – idézte fel rádiónk reggeli hírműsorában a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik István úgy fogalmazott: az az ellenzék követel alacsony ÁFÁ-t, amelynek vezetője, Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 20 százalék fölé nőtt az élelmiszerek általános forgalmi adója. Hollik István emlékeztetett: a Bajnai-kormány bukása után a mostani vezetés több lépcsőben elkezdte az ÁFA-csökkentést, de ahhoz soha nem kapott támogató szavazatokat a most áfacsökkentést követelő ellenzéktől. A politikus szerint a világszerte erősödő inflációra a magyar kormány határozott és hatékony választ adott, az ellenzék pedig ahogyan korábban az oltásellenességből, most a pénzromlás ütemének felgyorsulásától remél politikai előnyt.

Az ügy előzménye, hogy Gyurcsány Ferencék az alapvető élelmiszerárak befagyasztásának bejelentése után közölték: 5 százalékos forgalmi adót vezetnek be az alapvető élelmiszereknél, ha nyernek áprilisban.