A kibocsátó és fogadó országok számára is hátrányos a tömeges migráció. A Századvég Alapítvány szakértője a Karc FM reggeli hírműsorában arról is beszélt, hogy a kivándorlás egyéni döntés, de a társadalmakra is hatással van és az elmúlt évek azt bizonyították, hogy a boldogulás erősen kétséges egy idegen országban.

Speidl Bianka hozzátette, a folyamatos csalódás pszichés és szociális feszültségekhez vezet a migránsok körében. Növekszik az erőszakra való hajlam, az elzárkózás és a konzervatív vallásosság kezdi jellemezni ezeket a fiatalokat.

A kutató szerint a kibocsátó társadalmak is veszítenek a tömeges migrációval, mert sokszor a legjobban képzett, angol nyelvet beszélő emberek kelnek útra a jobb élet reményében.

Szerinte a befogadó európai országok csak a fogyasztás fenntartásában nyernek valamit, de azt a fogyasztást is főként segélyekből fedezik a bevándorlók.

Speidl Bianka, aki most könyvet írt ebben a témában, kiemelte, a társadalmi feszültségek és kockázatok sokkal nagyobbak az esetleges gazdasági nyereségeknél, ezért elhibázottnak tartja az Európai Unió migrációs politikáját.