Miközben a kormány sok tekintetben korszakalkotó intézkedések sorával igyekszik elébe menni a gazdasági bajoknak, az ellenzéki összefogás teljesítményét a konstruktív hozzáállás hiánya mellett inkább a botrányok, a zavaros nyilatkozatok és a tanácstalanság jellemzi. Miniszterelnök-jelöltjük Márki Zay Péter az utóbbi időben több olyan véleményt is megfogalmazott, ami még az ellenzéki oldalon is megrökönyödést okozott, sőt, külföldről is érkezett bírálat a vásárhelyi polgármester tevékenységével kapcsolatban.

Erről a Nézőpont Intézet elemzője beszélt rádiónkban. Rotyis Bálint megjegyezte: a balliberális pártok ma már csak a kamerák kedvéért állnak össze egy-egy nyilatkozatra, utána azonnal szétszélednek, közös munka érdemben nem folyik, minden energiájukat a belső viták és a biztosan befutó helyek érdekében folyó ádáz küzdelem köti le.

Márki Zay Péter eközben egyszemélyes kampányt folytat – tette hozzá az elemző, aki úgy fogalmazott: elfogyott az előválasztási lendület, a hódmezővásárhelyi polgármestert a baloldali emberek túlnyomó része sem tartja alkalmas jelöltnek és ő tesz is azért, hogy erről mindenki megbizonyosodjon. Márki Zay Péter ráadásul rendre olyan nyilatkozatokat tesz, ami még a baloldali érzelmű emberek között is megbotránkozást kelt, a protest-hangulat ezért sokkal inkább jellemzi az ellenzéket, mint az ország vezetését. A pályán ugyanakkor a Fidesz-KDNP kormány is ott van, és az utóbbi időben hozott gazdaságélénkítő, jóléti intézkedéseivel igen magasra emelte a lécet. Rotyis Bálint végül arról is beszélt, hogy a külföldi érdekkörök az ellenzéki sikertelenség ellenére vélhetően a jövőben is finanszírozni fogják a magyarországi balold