Négy hónappal az elnökválasztás előtt a francia köztársasági elnök bizonyítani akarja, hogy nemzetközi téren is meghatározó és képes alakítani az európai politikát. Jó alkalom számára, hogy 2022 januárjától Párizs tölti be az Európai Unió soros elnöki posztját. Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint leginkább ez indokolja a második ciklusára készülő Macron budapesti látogatását, ahol a magyar miniszterelnök mellett egyeztet a visegrádi államok vezetőivel is. Az egyetemi tanár hozzátette: a francia elnök a választási kampánya részeként magyarországi missziójával elsősorban leendő támogatóinak üzenet. Orbán Viktorral egyeztetve egyértelműen a szuverenisták kegyeit keresi, másrészt a franciák körében az Európai Unió 2004-es bővítése óta komoly ellenérzés tapasztalható a közép- kelet európai vállalatok munkavállalóival szemben, akiktől piacukat és állásaikat egyaránt féltik.

„A lengyel vízvezeték szerelő egy ismert félelmi pont a francia politikában. A kelet-európai országokkal való foglalkozás már 2017-ben is fontos pontja volt Macron kampányának, elég csak a keleti fuvarozókat érintő, ú.n. kiküldetési rendelvényre gondolni” – mondta Soós Eszter Petronella.

A francia elnök aktivizálódását nemzetközi téren az is magyarázza, hogy új indulóval és párttal bővült az elnöki tisztségért indulók névsora. Eric Zemmour független jelölt a történelem folyásának megváltoztatásával és Franciaország visszahódításával kampányol, a felmérések szerint nem is sikertelenül. A Marie le Pen vezette Nemzeti Tömörülés négy évvel korábbi “frexit” kampánya számos szavazót elbizonytalanított, akik most Zemmour új pártjában, a Visszahódításban találják meg számításukat.

A publicistából lett államfő aspiráns választási programja a bevándorlás és az iszlám vallás elutasítására épül, mivel szerinte mindkettő fenyegetés a francia népre, amely ezer éve itt van, és továbbra is otthon akarja magát érezni. A közvélemény-kutatók is vizsgálják az új induló népszerűségi mutatóját. A felmérések november elejéig azt mutatták, hogy a bevándorlásról, az iszlámról és a nemzeti identitásról vallott radikális felfogásairól ismert Zemmour a második fordulóba is bejutna, maga mögé utasítva Marine Le Pent, a Nemzeti Tömörülés jelöltjét. Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.