Nem csak az illegális migráció megállításáról vallanak azonos nézeteket a V4-es tagállamok, de abban is egyetértenek, hogy az Európai Unió külső határainak védőiként Brüsszelnek anyagilag is segíteni kellene az erőfeszítéseiket, amire a politikai viták elcsendesedésével talán lehet az esély- vélekedett a Karc Fm-en a Külügyi és Külgazdasági intézet vezető kutatója. Dr. Stepper Péter a keddi, budapesti V4-es csúcstalálkozóval összefüggésben elmondta: Lengyelországnak és az államszövetségnek egyaránt szokatlan, hogy három irányból egyszerre nehezedik migrációs nyomás a térségre és az Európai Unióra.

A szakértő politikailag szilárd és megbonthatatlan egységként tekint Lengyelország, Szlovákia, Csehország és Magyarország együttműködésére, amelyben az sem jelent ellentétet, hogy Varsó és Budapest eltérően közelít Moszkvához, illetve, hogy Prágában Andrej Babist új kormányfő váltja.

A KKI vezető kutatója szerint egyébként az nem kérdés, hogy a lengyel – belorusz határon történt események mögött Minszk áll. Alexander Lukasenko a közel-keletről és Ázsiából repülővel utaztatott migránsokkal egyfajta hibrid háborút folytat az Európai Unió ellen, válaszul annak szankciós politikájára. Stepper Péter megítélése szerint a fehérorosz elnökre leginkább orosz kollégája hathat, figyelembe véve, hogy Vlagyimir Putyin fontosabbnak tartja a Németország és Oroszország között húzódó Északi Áramlat 2 gázvezeték mielőbbi üzembe helyezését a Belorusz melletti kiállásnál.