Az már nem kérdés, hogy a fővárosi önkormányzatnak volt-e szándéka a Városháza eladására, hiszen ezt Bajnai Gordon is elismerte egy kiszivárgott hangfelvételen – jelentette ki a Karc Fm-en a Nézőpont Intézet elemzője. Az ügylettel összefüggésben ráadásul az ex-szocialista miniszterelnök olyan jutalékos rendszert is felvázolt, ahol a megkötött üzletek nyereségéből csak a tranzakcióban közvetlenül résztvevők részesülnek, elkerülve a hat párt törvényszerű politikai osztozkodását.

Rotyis Bálint ijesztőnek tartja, hogy Bajnai Gordon olyan rutinnal és természetességgel beszél a pénzek elosztásáról, mintha egész életében jutalékos rendszerek működtetésével foglalkozott volna. Az elemző szerint a volt kormányfő szavai pontosan leírják a baloldali pártok valódi – a választók előtt gondosan leplezett – természetét. Miközben nyilvános kommunikációjukban folyamatosan az átláthatóságot hangoztatják, a legfontosabb kérdés számukra mégis az, hogy a közvagyon pénzzé tételéből ki, milyen mértékben részesedik. A szakember szerint ez a viselkedés akkor is megmaradna, ha kormányra kerülne az ellenzéki tömb, hiszen az országot 2010 előtt kiárusító politikusok most is ott vannak a holdudvarban. A Nézőpont Intézet elemzője hozzátette: noha az ügyben rendőrségi nyomozás indult a korrupciós gyanú felmerülése miatt, a politikai felelősség egyértelműen Karácsony Gergely főpolgármestert terheli.

Nem csak a közvagyonhoz való hozzáállásban figyelhető meg a folytonosság a balliberális oldalon. Az elmúlt évek szocialista miniszterelnökei és a szivárványkoalíció jelenlegi miniszterelnök-jelöltje gyakorlatilag azonosan gondolkodnak a rezsicsökkentésről. Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon döntéshozóként a szolgáltatók profitját védve folyamatosan emelte az energia-költségeket, Márki-Zay Péter pedig több alkalommal is fenntarthatatlannak nevezte a rezsicsökkentést és a piaci árak bevezetését szorgalmazta a lakossági szegmensben is. Simon-Palov Judit interjúja