Az oktatás kapcsán az ellenzék mindig félre fogja verni a vészharangot. Politikai vádak helyett azonban érdemes a tényekből kiindulni – hívta fel a figyelmet a Közoktatás Napján a Karc FM-en az Országgyűlés Kulturális Bizottsága elnöke. Pósán László hangsúlyozta: az általános és középiskolák állami fenntartásával megszűnt az a helyzet, hogy a települések anyagi erőforrásai határozzák meg az oktatás színvonalát és az iskolaépület állagát. Az egységes finanszírozás jelentősen csökkentette a települések közötti különbséget, az eltelt idő pedig bizonyította, hogy a baloldali kijelentésekkel ellentétben nem csorbult az önkormányzatiság.

Hozzátette, Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú a gyermekek képzése. Az oktatás volt az első ágazat, ahol nagyarányú és széleskörű bérfejlesztési programot indított el a kormányzat és bevezette a pedagógus életpályamodellt – emlékeztetett a kormánypárti politikus.

A pedagógus társadalommal folyamatosan foglalkozni kell, így nem lehet megállni egyszeri nagyarányú béremelésnél. Pósán László hangsúlyozta: már az idei évben is volt egy 10%-os béremelés, ami a következő évben hasonló mértékben folytatódik.

A költségvetésben az oktatásra fordított források nominális értékben is megduplázódtak 2010 óta. Az épületfelújításoknak és eszközbeszerzéseknek köszönhetően pedig komoly modernizálás ment végbe az oktatásban. Ennek köszönhető többek között az, hogy a koronavírus-járvány erősödésével az iskoláknak nagyobb bökkenők nélkül sikerült átállni a távoktatásra.

Pósán László hozzátette: a szakoktatás rendszerében komoly színvonalemelkedéshez vezetett az oktatók teljesítmény szerinti javadalmazása, aminek lehetőségét a közoktatás rendszerében is megvizsgálná.