Magyarországon is lassan telítődnek a kórházak, nagyon sok koronavírusos beteget ápolnak, és a napi új fertőzöttek száma is jelentősen növekszik. Ezért a kormány csütörtökön szigorításokat jelentett be, amelyeknek talán a legtöbb ember által érzékelhető eleme az, hogy péntek éjféltől ismét kötelező a maszkviselés a zárt helyeken. Hétfőn oltási hét kezdődik, Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint pedig úgy fogalmazott: még soha nem volt ennyire fontos a koronavírus elleni vakcina felvétele, mint most.

Elképzelhető, hogy a koronavírus elleni védőoltásokat hamarosan már nem lesz létszükséglet beadni, ehhez azonban az átoltottságnak előbb olyan szintre kell ugrania, ami már megnyugtató mértékben gátolja meg a vírus terjedését. Ennek eredményeként egyszer az emberiség eljuthat oda, hogy a covid-vakcina beadásának kérdése a korábbi, influenza elleni védőoltásokkal azonos megítélés alá esik majd, de addig mindenképpen szükséges a harmadik oltás felvétele – hangsúlyozta rádiónkban Rusvai Miklós virológus.

A szakember szerint két új gyógyszert várhatóan már ebben az évben engedélyezni fognak és rohamlépésben halad a gyermekek számára készülő védőoltás fejlesztése is. A fő cél most az, hogy a kórházak el tudják látni a feladatukat, az oltakozással pedig minél laposabbá váljon a járványgörbe. A magyar társadalom védettsége jelenleg közepesnek mondható, a két-három hét múlva várható tetőzés előtt ezen kell javítani – tette hozzá Rusvai Miklós.