Lehetetlen értelmesen vitázni a globalistákkal a közösség jövőjéről és Magyarország unió tagságáról, ugyanis minden kritikába a távozás szándékát látják bele – jelentette ki a Karc FM Számadó című műsorában Fricz Tamás politológus. A valódi eszmecsere feltételei a konzervatív, szuverenista oldalon adottak. Meg kell vizsgálni, hogy az unió öncél-e, vagy eszköz ahhoz, hogy Magyarországon a szabadság és a demokrácia szellemében kialakulhasson egy jóléti társadalom.

Megmentendő értékként tekint az unióra az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója, melynek megreformálására adottak a feltételek. Orbán Viktor vezetésével formálódik egy olyan szuverenista, konzervatív pártszövetség Európában, amely alternatívát jelent a nyugat-európai liberális fősodorral szemben. Az Európai Unió jól működő szervezetként évtizedeken át képes volt békét és jólétet teremteni, az elmúlt évek pénzügyi-, egészségügyi-, migrációs-, legújabban pedig energiaválságát viszont képtelen kezelni. A megoldás az lehet, ha a közösség visszatér eredeti értékeihez, amit a magyar kormányfő hét pontja is tartalmaz.

Az unió szuverén államok laza közössége. A tagállamokra nem lehet akaratuk ellenére rákényszeríteni migrációt elősegítő bevándorlás politikát, vagy az LMBTQ lobbi által erőltetett döntéseket, hiszen ezek mind olyan kérdések, melyek meghatározásának jogát a nemzetek nem adták át Brüsszelnek. Ehhez képest az a tapasztalat, hogy az Európai Parlament folyamatosan jogokat vindikál magának a tagállamok rovására, a Bizottság pedig -a szerződések őre helyett- egyfajta kormányként akar irányítani. Saliga Péter interjúja