Amióta elkészült a Gyurcsány Ferenc által elmondott őszödi hazugságbeszéd kiszivárogtatásáról szóló politikai krimi, az ellenzéki vezetésű önkormányzatok különböző módszerekkel igyekeznek elrejteni a produkciót a közönség elől. Ilyen hírt kaptunk nemrég Vácról is, ahol a baloldali vezetés – Aczél György nyomdokaiba lépve – nem engedi levetíteni az év valószínűleg legnézettebb filmjét.

Még a jóérzésű baloldaliakat is felháborítja Vácott, hogy a városvezetés nem járul hozzá az ElkXtuk című film levetítéséhez, hiszen ismét szembesülniük kell azzal, hogy olyan embereket juttattak hatalomra, akik tiltják a velük nem egyező vélemény megjelenését – mondta a Karc FM-en a Fidelitas helyi szervezetének elnöke. Szabó Csaba emlékeztetett: nem ez az első alkalom, hogy a Duna-parti város vezetése a település helyett saját politikai érdekeinek megfelelően dönt. Vác balliberális polgármestere, Matkovich Ilona tavaly, első polgármesteri utasításával „szájzár-rendeletben” tiltotta meg, hogy a váci önkormányzati cégek munkatársai a személyes jóváhagyása nélkül tájékoztassák a nyilvánosságot vagy posztoljanak különböző internetes közösségi oldalakon. (A színház új igazgatója ugyanakkor úgy kapott kinevezést, hogy ahhoz a szakmai grémium nem járult hozzá.)

A helyi Fidelitas szervezet moziterem hiányában szerette volna kibérelni a néhány éve állami forrásból felújított színházat, hogy levetítse az érdeklődőknek Kálomista Gábor producer legújabb, az őszödi beszéd kiszivárgását, a 2006-os őszi tüntetéseket és a rendőrterrort játékfilmes eszközökkel feldolgozó alkotását, azonban a helyhatóság megítélése szerint a rendezvény politikai témájú, így nem járul hozzá a teátrum bérbeadásához. Korábban a Váci Polgári Est teltházas előadássorozatának vetett véget az önkormányzat hasonló okokból. A Fidelitas most alternatív helyszínt keres a bemutatóhoz.