Egy újabb balliberális kormányzással ismét elszabadulnának az energiaárak – véli a Fidesz frakcióvezető-helyettese. Böröcz László a Karc FM-en kiemelte: az ellenzék az elmúlt években folyamatosan kritizálta a rezsicsökkentés intézményét és kérte számon a kormányon, hogy a lakossági energiaárak alakulását is a piac szabályozza. Elképzeléseiket persze csak akkor hangoztatják, amikor az energiatőzsde árai mélyrepülésben vannak. Amikor a költségek a duplájára, vagy háromszorosára emelkednek, akkor mélyen hallgatnak terveikről. A kormánypárti politikus emlékeztetett: a baloldali kormányok mindig is nagy jelentőséget fordítottak az energia lakossági árának meghatározására. 2002 és 2010 közötti kormányzásuk idején például rendszeresen ehhez az eszközhöz nyúltak, hogy befoltozzák a hibás gazdaságpolitikai döntéseik miatt keletkezett költségvetési réseket, így már jóval a 2008-as gazdasági világválságot megelőzően 15 alkalommal emelték a gáz árát.

A világpiaci árak térnyerése a lakossági energiapiacon nem csak a gáz, de az áram árát is hullámvasútra ültetné, hiszen az ellenzéki összefogásban számos olyan baloldali párt van, mely ellenzi a paksi atomerőmű bővítését, politikai krédóját pedig az jelenti, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a projektet. Böröcz László hangsúlyozta az energiaárak alacsonyan tartása, vagyis a rezsicsökkentés nem csupán egyfajta kiszámítható tervezést biztosít a magyar családok havi kiadásaiban, de szociális védőhálóként is szolgál azoknak, akiknek gondot jelentene, ha az árak havonta a piac változásai szerint alakulnának. Böröcz László megítélése szerint a politikai baloldal képviselői felelőtlen kijelentéseket tesznek, hiszen a kampányban és ellenzékben hangoztatott kijelentéseiket a fogyasztók és a szoláltatók is számon fogják rajtuk kérni.

A klímasemlegességet illetően a magyar és az uniós út párhuzamos egymással. Az “vitán felül áll, hogy a környezetet óvni kell és megújulókkal kell kiváltani a szénalapú energiahordozókat, a megvalósításban azonban lehetnek felfogás béli különbségek Brüsszel, Berlin és Budapest között.” Böröcz László emlékeztetett: a német példa megmutatta, hogy az átgondolatlan energiapolitikai komoly veszélyeket jelent. A lakosság és az ipar szükségleteit jelenleg nem lehet megújuló energiaforrásokból biztosítani, így Európa legnagyobb gazdasági hatalma kénytelen volt újraindítani környezetszennyező szénerőműveit.

A vita kimenetelét nagyban befolyásolja, hogy a magyar választók 2022-ben melyik elképzelésnek szavaznak bizalmat. A kormánypárti politikus teljesen lényegtelennek tartja, hogy ki kerül ki győztesen az ellenzéki előválasztás két talpon maradt miniszterelnök-jelölt aspiránsa közül, a baloldalon a Demokratikus Koalíció kormányon és ellenzékben egyaránt megkerülhetetlen lesz. Az elválasztásnak nevezett komédiával a Gyurcsány Ferenc a baloldali szavazókét akarja mozgósítani, semmi nem garantálja, hogy a választás eredményét kötelező érvényűnek fogadja el, már csak azért sem, mert az egykori bukott miniszterelnöknek komoly tapasztalata van a ciklus közbeni kormányfő-cserében. Pelyach Gergely interjúja.