Tudatosan élezi a konfliktust a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelölt aspiránsa Dobrev Klárával és Gyurcsány Ferenccel, mert az ellenzéki szövetség arra számít, hogy ezzel a provokatív kommunikációval több szavazót tudnak maguk mellé állítani. Egyrészt olyan, baloldali érzelmű embereket akarnak megszólítani, akik elfogadhatatlannak tartják a továbbra is a legelutasítottabb magyar politikusnak számító Gyurcsány Ferencet és feleségét, másrészt olyan jobboldali szavazatokra is számítanak, akik Orbán Viktort elutasítják, harmadrészt pedig a hódmezővásárhelyi polgármester homofób és antiszemita kirohanásai az egykori Jobbik radikálisait próbálják megszólítani – fejtette ki a Karc FM-en a XXI. század Intézet elemzője. Nagy Ervin szerint rizikót csak az jelenthet, hogy közben Márki-Zay Péter komolyan beleéli magát a miniszterelnök-jelölti szerepébe és esetleg túllép azon a határon, amit az ellenzéki összefogás pártjai még elviselnek ebben a színdarabban.

Az előválasztás második fordulójában leadott szavazatok azt mutatják, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője és a szivárványkoalíció jól taktikázik, hiszen a második napon már csaknem 100 ezren adták le a szavazatukat, köztük sokan olyanok is, akik az első fordulóban nem mentek el voksolni – derül ki az ellenzéki előválasztást szervezők tájékoztatásából.

Nagy Ervin szerint Gyurcsány Ferenc tulajdonképpen az elsődleges célját már elérte: az első forduló eredménye alapján a Demokratikus Koalíció indíthatja a legtöbb jelöltet az ellenzékből a 2022-es országgyűlési választáson, vagyis – a voksolás kimenetelétől függetlenül – várhatóan a legnagyobb számú frakcióval rendelkezik majd a Parlamentben a balliberális oldalon. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a volt miniszterelnök gyakorlatilag felmorzsolta az ellenzéki térfélen a DK riválisait, a kormányváltás pedig csupán hab lenne a tortán – fogalmazott a XXI. Század Intézet elemzője.

Simon-Palov Judit interjúja.