Fokozódnak az izgalmak, hamarosan következik az ellenzéki előválasztás második fordulója. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy politikai szövetségben, két egyenrangú félként indulnak az előválasztás második fordulójában. Az ötlet kiverte a biztosítékot a baloldalon. Dobrev Klára szerint az elképzelés zavaros, Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke pedig közölte: nem lehet “tandemben” indulni, a szabályokat átírni, és a választókat ezzel megcsúfolni. Az ügyben végleges döntés a keddi ülésen várható.

Teljesen mindegy, mi folyik a baloldalon, a látványos konfliktusok és baráti gesztusok kizárólag azt szolgálják, hogy az első fordulóban aktív szimpatizánsok a második körben is elmenjenek szavazni, a gyurcsányi adatgyűjtés pedig hatékonyan működjön – fogalmazott a Karc FM reggeli hírműsorában a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel emlékeztetett: az előválasztás forgatókönyvét Gyurcsány Ferenc írja, a „sztori” pedig az elvárásai szerint alakult. Ha ugyanis Márki- Zay Péter visszalép Karácsony Gergely javára, akkor a két előre eltervezett résztvevővel fordulnak rá a második körre, ha pedig nem, akkor az első forduló eredménye alapján felesége, Dobrev Klára lehet a befutó, vagyis a baloldali kormányfő jelölt – tette hozzá.

Bárhogy is alakul a 2022-es országgyűlési választás eredménye, az előzetes alkuknak köszönhetően a korábbi bukott miniszterelnöknek lesz a legnagyobb parlamenti képviselőcsoportja a baloldalon, vagyis a Demokratikus Koalíció elnöke és frakció vezetőjeként beleegyezése nélkül semmi nem történhet az ellenzéki összefogás háza táján – emelte ki a politológus. Az első forduló eredménye alapján a Momentum Mozgalom és a Jobbik elnökének nem sikerült megugrani a lécet. Deák Dániel arra számít, hogy az ellenzéki összefogás látszat-egységének megőrzése érdekében Fekete-Győr András és Jakab Péter is marad jelenlegi pozíciójában, majd 2022 tavasza után egy tisztújítás keretében lecseréli őket a megmaradt párttagság.

Deák Dániel kitért arra is, amire Márki-Zay Péter utalt egy korábbi interjújában, amikor azt mondta: Karácsony Gergelybe már eddig is sok pénzt fektettek befolyásos emberek. Az elemző úgy látja: a választási törvény megtiltja, hogy a voksoláson induló politikusok külföldről fogadjanak el adományokat, a mozgalmakra azonban ez nem vonatkozik. A főpolgármester előválasztási kampányát az általa alapított 99 mozgalom finanszírozza – tette hozzá. A magát civilnek mondott szervezet nem jár élen az átláthatóságban, azonban a kampány eddigi költéseit összesítve elmondható, hogy a közösségi médiumokban megjelenő videók, óriásplakátok és egyéb rendezvények költsége valószínűleg meghaladja az egy milliárd forintot. Kérdés, hogy ekkora összeget pusztán „baráti adományokból” össze lehet-e kalapozni.