Veszprém nyerte el 2023-ra “Az Európa Kulturális Fővárosa” (EKF) címet, azonban több mint száz környékbeli település is csatlakozott a programhoz – mondta el a Veszprém- Balaton 2023 EKF megvalósításáért felelős kormánybiztos a Karc FM reggeli műsorában.

A programsorozat előkészítéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztésekről Navracsics Tibor elmondta, a környékbeli településeknek 3 milliárd forint pályázati forrást biztosítanak.

A németországi Ruhr-vidék mintájára Magyarországon is összehangoltan adták be a pályázatokat a kisebb települések, ide sorolható Uzsa, Lesenceistvánd, Zalahaláp összefogása is.

A kormánybiztos kiemelte, a régióban több város is támogatáshoz jutott, Várpalota 600 millió, Ajka 300 millió, Balatonfüred pedig 250 millió forintból fejleszthet a rendezvénysorozathoz kapcsolódva közösségi tereket, kulturális intézményeket.

Veszprém megye 1585 projektet tud elindítani és megvalósítani az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően 50 milliárd forintos támogatásból.