+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A keresztények óriási felelőssége, hogy a saját örömüket megmutassák a többieknek. Ezt az üzenetet a Kereszténydemokrata Néppárt tiszteletbeli elnöke fogalmazta meg a Karc Fm-en abból az apropóból, hogy szeptember 5-e és 12-e között Budapest ad otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Surján László úgy látja: egy olyan társadalmi légkör fogadja most Európában a hálaadó ünnepet, amelyben nagyon nagy a távolság az átlagemberek gondolkodása és a vallás üzenete között, aminek eredője az elmúlt évtizedek tudatos „vallástalanító” munkájában keresendő.

Az egykori népjóléti miniszter II. János Pál pápa 30 évvel ezelőtti, debreceni látogatását felidézve emlékeztetett a szentatya akkori gondolataira. A katolikus egyházfő rámutatott: az őseink még a reformáció után is meg voltak győződve arról, hogy az európai kultúra vallásos értékekből ered, az Istenbe és Jézus Krisztusba vetett hitből. Abból, hogy a földi élet zarándoklat az örök élet felé és hogy az emberi élet veleszületett és elidegeníthetetlen érték a fogantatástól a halálig. Ezek az értékek azonban a 20. század végére, 21. század elejére eltűntek, mert olyan kormányok jutottak hatalomra Európának azon a felén, ahol mi élünk, amelyek tudatosan kiirtották a fejekből ezeket a gondolatokat: elzárták az ifjúság elől, amennyire csak tehették és nagyon beszűkítve juthatott át az új nemzedékekbe minden keresztény alaptétel. A kommunizmus összeomlásával a vallásellenes ideológiák eltűntek ugyan, de a helyükön egy vákuum maradt, amely még nem talált vissza a régi gyökereihez. II. János Pál szavai szerint ennek következtében sok jóakaratú ember él közöttünk, aki nem kapta meg a hit ajándékát, mások pedig pusztán a gazdasági és anyagi jólétben keresik a haladást és a boldogságot.

Surján László úgy gondolja: a Demokratikus Koalíció színeiben országgyűlési képviselői mandátumra pályázó Dr. Komáromi Zoltán sértőnek szánt megfogalmazásával, amelyben „keresztény majálisnak” igyekezett degradálni a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, akarata ellenére is fején találta a szöget. Ez az esemény ugyanis valóban egy ünnep: az Istennel való találkozás lehetőségének ünnepe, ami ráadásul Magyarország számára sok szempontból is külön megtiszteltetés: ritka ugyanis, hogy egy ország kétszer is megrendezhesse a konferenciát, ahogyan az is, hogy a hivatalban lévő katolikus egyházfő személyes jelenlétével tiszteli meg az eseményt. Simon-Palov Judit interjúja.