+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Van egy nemzeti minimum, amelynek az egyik leglényegesebb eleme az, hogy a társadalmi békét mindenki számára biztosítani kell. Az, ha egy-egy közösséget megbélyegeznek, megpecsételnek, megosztottságot eredményez, ami az egész ország fejlődését akadályozhatja. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója fogalmazott így a Karc Fm-en, aki a Jobbikra utalva kiemelte: a roma közösség nem felejt! Nem tud szemet hunyni afölött, hogy azok az emberek, akik néhány éve gyűlöletkeltéssel igyekeztek a társadalmi békét feszültségekkel telivé tenni, most valószínűleg politikai érdekektől vezérelten állnak mérsékleten a roma-kérdéshez.

Sztojka Attila – akit nemrég roma kapcsolatokért felelős kormánybiztossá nevezett ki a miniszterelnök – úgy látja: az ellenzéki összefogás roma-programjában nem egyértelmű, hogy valójában milyen értékek mentén képzelik el a szükséges változást. A nyilvánosan is elérhető rövid leiratból a szakember számára csak az derül ki, hogy valószínűleg elismerik a kormányzati roma-politikát, hiszen olyan elképzeléseket emeltek be a terveik közé, amelyek már most is remekül működnek. A tanoda-hálózat megerősítése például megvalósult azáltal, hogy az országban működő több mit 180 tanoda ma már költségvetési forrásból, hatékonyan működik. Vagy a roma szakkollégiumi hálózat kiépítése, amely 11 intézménnyel ugyancsak az állami büdzséből finanszírozott.

A TEF főigazgatójának tapasztalatai szerint a roma közösség számára az elmúlt 10 év legnagyobb sikere az volt, hogy a hátrányos helyzetű emberek végre el tudták hinni magukról: képesek sok mindent elérni a saját munkájuknak köszönhetően. Egyre többen látják, hogy a segély helyett a munka a kifizetődő, ennek köszönhetően jelentősen csökkent a szegénységben élők száma, a romák foglalkoztatottsága pedig 50 százalékkal növekedett 2010 óta.

Sztojka Attila szerint ahhoz, hogy ez az arány még tovább növekedjen, minőségi oktatási lehetőségeket kell adni romák és nem romák számára egyaránt. Ezt a célt szolgálja egyebek mellett a Gandhi-program, amely jelenleg rendkívül hatékonyan működik Pécsett, a Gandhi Gimnáziumban, ahol már több mint ezer diák végzett, ráadásul közülük sokan tanultak tovább egyetemeken, főiskolákon. A programot 27 év után idén újabb oktatási intézményre is kiterjesztik, hiszen ettől az évtől Bátonyterenyén is a Gandhi Nonprofit Kft. fenntartásába került a Fáy András Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Ez pedig azt jelenti, hogy a Nógrád megyei intézmény tanulói közössége a jövőben nem csak jó szakmai képesítéseket kaphat, hanem egy komplex szolgáltatás-csomagnak köszönhetően a hátrányukból előnyt kovácsolhatnak. Amint azt megtudtuk: a modell keretében a jelentős infrastrukturális, technológiai és szociális fejlesztéseket ráadásul egy újszerű módon finanszírozza a fenntartó. Az állami támogatás mellett ugyanis a saját gazdasági tevékenységből származó hasznot is az oktatás-fejlesztési közcélokra forgatja vissza a Gandhi Kft. Simon-Palov Judit interjúja.