+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A miniszterelnök-jelölt aspiránsok vitája nem az alkalmasságról, hanem a szavazótábor aktiválásáról szól – mondta a Karc FM reggeli hírműsorában a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Deák Dániel úgy fogalmazott: mostanra a balliberális politikusok is tisztán látják, hogy az ellenzéki előválasztás egy hollywoodi, „zs” kategóriás film szintjére süllyedt, így a figyelem fenntartásához konfliktusok kellenek. Ezt szolgálja a Demokratikus Koalíció és Karácsony Gergely látszólagos torzsalkodása. A politológus azon sem lepődne meg, ha a szavazatokat összegző Magyar György vezette Civil Választási Bizottság Dobrev Klárát hozná ki győztesnek az előválasztás első fordulójában, ezzel ösztökélve Karácsony Gergely híveit a második fordulón való aktívabb részvételre.

A sokáig politikai innovációnak tartott előválasztás sikertelenségét az is jól mutatja, hogy miközben az öt ellenzéki miniszterelnök-jelölt aspiráns az induláshoz két hét alatt mintegy 160 ezer támogató aláírást tudott összegyűjteni, a kormánypártok Stop Gyurcsány! Stop Karácsony petícióját két hét alatt több mint kétszázezren írták alá. A kormánypárti szavazók minden felmérés szerint aktívabbak, mint az ellenzéki társaik – tette hozzá Deák Dániel.

Erősödik a konzervatív hang

Az elemző arról is beszélt, hogy a balliberális politikusok nehezen viselik azt a tényt, hogy a korábbi időszakkal ellentétben egyre hangsúlyosabban jelenik meg a konzervatív vélemény a közösségi médiában. A jobboldali politikusok és véleményformálók a felmérések szerint nem csupán sikeresebben, de jóval költséghatékonyabban tudják megszólítani az internetes felhasználókat. Példaként említette, hogy míg Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely az elmúlt hetekben mintegy 45 millió forintot költött miniszterelnök-jelölti kampányára a facebookon, – aminek köszönhetően az elmúlt héten mintegy 100 ezer felhasználót ért el, – addig Orbán Viktor miniszterelnök videóit nulla forintos hirdetési költséggel több mint egymillió embert tekintette meg.

Az politikai ellenzék legnagyobb problémája, hogy a demagóg vádakat és ígéreteket leszámítva nem képes valós alternatívát felvázolni a választóknak. A miniszterelnök-jelölt aspiránsok első televíziós vitáján, a szokásos fenyegetődzések mellett hosszútávú, az ország és az állampolgárok mindennapjait meghatározó gazdasági és társadalompolitikai kérdések, vagy a folyamatosan Európára nehezedő illegális bevándorlás nem kerültek szóba. Valódi vita az ellenzéki pártok között egyedül Zuglóban alakul ki, ahol a Momentum valójában azt kifogásolja, hogy kihagyták a koalíciós megállapodásból.

Pelyach Gergely interjúja