+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A korábban gondoltnál is keserűbb lehet a gyümölcse annak az átgondolatlan afganisztáni csapatkivonásnak, amellyel a Joe Biden nevével fémjelzett washingtoni vezetés saját és más országok állampolgárait, tágabb értelemben véve az ázsiai régiót és egész Európát komoly veszélybe sodorta.

A tálibok hatalomátvétele Afganisztánban újabb szöget ütött a liberális intervencionizmus koporsójába. Az iszlamisták sikerrel foglalták el az országot, és kezdtek hozzá saját államépítésükhöz, aminek a nemzetközi közösség mindössze passzív szemlélőjévé vált. Az Afganisztáni Iszlám Emirátus a terrorizmus és a migrációs kibocsátás fellegvárává válhat, miután a rezsimváltás következtében több százezer, ellenőrizhetetlen hátterű ember indult útnak Európa irányába – írja egy a napokban megjelent kutatásában a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Bíró András rádiónkban felidézte: az Iszlám Állam évekkel ezelőtt, kihasználva az uniós bevándorláspolitika hiányosságait, több ezer harcosát dobta át Európába. Ez a tendencia most tovább súlyosbodhat, hiszen az Afganisztánból útrakelők között is szép számmal akadhatnak olyanok, akik potenciális terrorfenyegetettséget jelenthetnek az európai civilizációra. A szakértő emlékeztetett: a német kormány számításai szerint legalább 300.000 afgán menekültre kell számítani a közeli jövőben, de az sem kizárt, hogy ez a szám később ötmillióra duzzad.

Ami az Európai Unió bevándorlás-politikáját illeti, Bíró András hangsúlyozta: korszakalkotó paradigmaváltásról még korai lenne beszélni, ám az ellenőrizetlen befogadást takaró willkommenskultur helyére egy jóval pragmatikusabb szemlélet kezd gyökeret verni az öreg kontinensen.

A kutató szerint fontos tényező az az eltérés, ami az Iszlám Állam és a tálibok között mutatkozik a dzsihád szempontjából. Az ISIS egész világra kiterjedő „szent” háborújával szemben a tálibok nem érdekeltek az iszlamizmus exportjában, az egyetlen érdekeltségi szférájuk Pakisztánban található, így arra nem kell számítani, hogy tudatosan küldjenek terrorista sejteket az Európai Uniós területére.