+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

A kormány a hétvégén fogadta el a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégiát. Ennek kiemelt része a klíma- és természetvédelmi akcióterv, amely a hulladékgazdálkodásra, a napenergia minél szélesebb körű felhasználására és a közlekedés elektromossá tételére koncentrál. A projekt keretében tették közzé a lakosságnak szóló uniós napelemes pályázat tervezetét, amelyet két hétig bárki véleményezhet, ősztől pedig meg is nyílik. A tervezetből kiderül, hogy háromféle konkrét beruházási célra összesen 3-11,5 millió forint közötti, teljes egészében vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartások és önerő nem szükséges a pályázat megvalósításához.

Magyarország az európai uniós tagállamok sorában elsőként foglalta törvénybe, hogy 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet – mondta a Karc FM reggeli műsorában az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Steiner Attila kiemelte, a zöld átmenet gazdaságilag is megtérülő stratégia és nagyon fontos, hogy társadalmi támogatottsággal valósuljon meg.

Az államtitkár közölte: Magyarország legnagyobb klímavédelemmel kapcsolatos programjára több mint 200 milliárdos keret áll rendelkezésre és ameddig nincs megállapodás az Európa Unióval, Magyarország finanszírozza a pályázatot. A zöld átmenet finanszírozásával kapcsolatban Steiner Attila elmondta: Magyarország eddig már három zöld kötvényt bocsátott ki jelentős túljegyzés mellett, a zöld államkötvény programot szeretnék folytatni, és az így befolyt bevételeket zöldprojektekre fordítani. Ezen kívül még egyéb pénzpiaci forrásokat is szeretnének bevonni, továbbá hazai költségvetésből és uniós forrásokból is jelentős összegeket terveznek erre a célra felhasználni – magyarázta Steiner Attila.