+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Bár már 6 év telt el a 130 halálos áldozatot követelő, 2015 novemberi, párizsi merénylet-sorozat óta, az Európai Unió továbbra sem tudja megvédeni magát az illegális migráció jelentette veszélyektől – hívta fel a figyelmet a Karc FM-en a Nézőpont Intézet elemzője. Georg Spöttle emlékeztetett: a szerdán kezdődött perben összesen 14, a merényletsorozat elkövetéséért és megszervezéséért felelős ember áll a vádlottak padján, további 6 elkövetőt pedig valószínűleg már hiába keresnek a hatóságok. Franciaország legjelentősebb és legnagyobb bírósági tárgyalásán az állam mellett 1800 civil – egykori érintettek és hozzátartozóik – a felperesek. Az uniós tagállamokban a legszigorúbb kiszabható büntetés általában 25 év börtön, de az elkövetőkre a tettük brutalitása miatt és a társadalom nyugalma érdekében várhatóan életfogytiglani elzárás vár.

A biztonságpolitikai szakértő arra is figyelmeztetett, hogy az Afganisztánban végbemenő tálib hatalomátvétel újabb migrációs hullámot indíthat el Európa irányába, az érkezők között pedig potenciális terroristák is lehetnek. Ezt a feltételezést erősíti, hogy az angol és német hatóságok már megerősítették: a kimenekített afgánok közé több, háborús bűnökért körözött ember is vegyült.

Minden idők legvéresebb franciaországi terrortámadásában a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, Párizs belvárosában pedig egy másik, háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. Hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol kilencven embert megöltek, több mint 350-et pedig megsebesítettek. A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.