+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Véget ért az ellenzéki előválasztásnak nevezett folyamat első felvonása. Karácsony Gergely gyűjtötte össze a legtöbb ajánlást, a második helyet Dobrev Klára, a harmadikat Jakab Péter szerezte meg. Az ajánlásokat összeszámoló és „hitelesítő” Országos Előválasztási Bizottság ugyanakkor nem adott hivatalos tájékoztatást arról, hogy melyik jelölt hány ajánlást kapott, így csak a miniszterelnök-jelölt aspiránsok bejelentéséből lehet kiindulni. Itt azonban komoly ellentmondásokba botlunk, hiszen Karácsony Gergely azt állította, hogy nyert, hiszen több mint 41.000 ajánlást kapott, míg Gyurcsányné alig 35.000-et, mire Dobrev Klára a hétvégén már azt közölte: 81.000-nél is több ajánlást gyűjtött össze. A sorrend tehát nem biztos, csak a három befutó neve.

Valódi mondanivaló hiányában telefonhívásokkal és minőséginek csak nagy jóindulattal nevezhető kampánydallal a pártok kemény magját leszámítva nem lehet új választókat megszólítani – vélekedett rádiónkban a XXI. Század Intézet elemzője. Matyi Tamás szerint az ellenzéki összefogás a legnagyobb gátló tényezője annak, hogy a baloldali miniszterelnök-jelölt aspiránsok világos üzeneteket fogalmazhassanak meg és önálló politikát folytassanak. Az ellenzéki előválasztás – mint politikai termék – sikerességét és a leendő választókat mozgósító képességét jól mutatja, hogy míg az öt miniszterelnök-jelölt két hét alatt 165 ezer ajánlást tudott összegyűjteni, a Fidesz Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! kezdeményezését öt nap alatt több mint 100 ezren írták alá – tette hozzá.

Matyi Tamás szerint a magyar baloldalra mindig is jellemző volt a külföldi kampánytechnikák követése és ez az ellenzéki előválasztás alatt is jól tettenérhető. A másolás iránti igényt az ellenzék körében a 2010-es választási vereséget követő „szellemi vákuum” erősítette fel. A XXI. Század Intézet elemzője hangsúlyozta: mivel a politikusok képtelenek önálló választ adni a választók kérdéseire, valamennyi javaslatukon megtalálható a külföldi bélyeg. A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje Dobrev Klára a nyugdíjak svájci indexálásról beszél, a Momentum elnöke, Fekete-Győr András az oktatásban a finn modell bevezetését szorgalmazza, míg a jobbikos Jakab Péter uniós minimálbér mellett kardoskodik. A másolás mellett nagyban támaszkodnak a Soros György által kiépített hálózat szervezeteire.