+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Életbe lépett az Európai Bizottság új irányelve, amely engedélyezi a baromfik és a sertések takarmányozásában a rovari fehérjék felhasználását, valamint az úgynevezett keresztetetést, vagyis a más állatifehérje-alapú takarmányt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke úgy véli, az újfajta takarmányozási lehetőségek hosszabb távon nyújthatnak segítséget az állattartóknak. Ennek oka, hogy a takarmánygyártók csak most, a bizottsági irányelv életbelépését követően állhatnak át ezeknek a gyártására, így idő kell, amíg általánossá válik alkalmazásuk.
Éder Tamás emlékeztetett: az unió éves szinten több ezer tonna szóját kénytelen importálni Dél-Amerikából, hogy a közösségben forgalmazott takarmányok előírt fehérjetartalmát biztosítani tudja, az új rendelettel ez a feltétel alternatív forrásokból a megfelelő előírások betartásával biztosíthatóvá válik.

A kamarai vezető hangsúlyozta: a vágóhídi melléktermékek alkalmazása a takarmányban egy korábbi gyakorlat újjáélesztése, aminek a kergemarha-kór vetett véget. Most hosszú és alapos vizsgálatok után jutott el Brüsszel arra a következtetésre, hogy nem jár sem élelmiszer-biztonsági, sem állategészségügyi kockázattal ezeknek az alternatív takarmányoknak az alkalmazása. Ennek oka, hogy a baromfifélék alapvetően rovarevők, míg a sertés mindenevő. Az alapanyagok előállítása pedig ellenőrzött körülmények között, szabályozottan történhet, így a fogyasztók számára nem jár egészségügyi kockázattal.

Éder Tamás hozzátette: a takarmányárak továbbra is nagyon magasak és hamarosan be fognak épülni a sertéshús árába is.

Bálint István interjúja.