+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Nyugodt körülmények között, az egészségügyi előírásoknak és az országos eljárásoknak megfelelően kezdődött a tanév a szakképzésben is – emelte ki a Karc FM-en a területért felelős helyettes államtitkár.

Pölöskei Gáborné úgy véli: több összetevője van annak, hogy az előző évekhez képest idén tovább emelkedett a szakképzésben tanuló diákok létszáma. Elindult többek között egy olyan párbeszéd a gazdaság szereplői és irányítói között, amelynek köszönhetően nagy mértékben emelkedett a „kékgalléros” munka társadalmi presztízse. Az ösztönzők között szerepel a diákok számára elérhető ösztöndíjrendszer is, valamint az, hogy a tananyag átdolgozásával a megszerezhető ismereteket a kor követelményeihez igazították, így a szakképzésben tanulókra komoly karrier és biztos megélhetés vár. A szakpolitikus hangsúlyozta: a magyar gazdaság dinamikus bővülésének köszönhetően folyamatosan szükség van jól képzett szakemberekre.

A koronavírus-járvány miatti leállás és a távoktatás bevezetése a szakképzési rendszer átalakításában is nehézséget jelentett, de az eredetileg eltervezett célok jelentős részlét sikerült elérni – válaszolta egy kérdésre a helyettes államtitkár. A tavalyi évben sikerrel elindultak a technikumok és a szakképző iskolák. Nehézséget a tanárok felkészítése, a tartalmi megújulás, a képzések megszervezése és lebonyolítása jelentette, de az előrelátó, több éves ütemezés lehetőséget ad a pedagógusok és az iskolai vezetők megfelelő felkészítésére és felkészülésére.

Pölöskei Gáborné kiemelte azt is: a szakképzési rendszer átalakításának részeként a pedagógusok kikerültek a közalkalmazotti törvény hatálya alól, ezáltal rugalmasabb munkaviszonyt és bérezést alakítottak ki számukra. Csak a bérnövekedésre idén 35 milliárd forintot különítettek el. Emellett a tanárok fizetésének emelkedése vagy csökkenése egy új minősítési rendszer alapján teljesítményarányosan történik, ami külön motivációt jelent számukra. A szakember elmondása szerint nagyon kevés tanár volt, aki nem írta alá az új szerződését és elhagyta a pályát, jelenleg a szakképzésben nincs pedagógus – és oktatóhiány.

A területért felelős helyettes államtitkártól azt is megtudtuk, hogy jelenleg egy átmeneti időszakon megy keresztül a gyakorlati oktatás. Az OKJ-s képzések kifutóban vannak, az új rendszerben pedig a szakképző iskoláknál duális képzést vezetnek be, amelynek keretében a diákok nem csak gyakorlati idejüket töltik a vállalatoknál, vállalkozóknál, hanem valódi munkavállalóvá válnak. Mindez egy új helyzet, amihez a gazdaság szereplőinek és az iskoláknak egyaránt hozzá kell szokniuk. Pölöskei Gáborné új, jelenleg is formálódó megoldásnak nevezte az ágazati képző központot, amelyben 4-5 cég összefog és felosztja egymás között a tanulók képzését. A politikus kiemelte: az iskola csak a szakma alapjait képes lerakni, tudást és rutint a gyakorlatban szerezhetnek a diákok. A cégeket ezért az állam adókedvezményekkel igyekszik motiválni a szakképzésben való részvételre, valamint azzal, hogy azok így gyakorlatilag a saját, leendő munkavállalóikat taníthatják.

Simon-Palov Judit interjúja.