+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Hatalmas a felháborodás a III. kerületben élők között annak a keresztényellenes akciónak a nyomán, amelyet névvel és aláírással vállalt a helyi baloldali önkormányzat. Szabó Tímea és Kiss László egy a remetehegyi, ősidők óta ott álló fakeresztre egy papírlapot szögezett, amelyen a következő szöveg olvasható: ki, vagy milyen szervezet, mikor, milyen céllal állította az érintett keresztet? Tudomásuk van-e valamilyen szakrális, vagy személyes okról, ami miatt a kereszt itt lett elhelyezve?

Magyarország keresztény ország, a Budai-hegységben számos zarándokhely és útvonal található, ahol teljesen természetesen nem vörös csillagok és szivárványszínű Szabadság-szobrok állnak, hanem kő és fakeresztek – jelentette ki rádiónk reggeli hírműsorában Óbuda előző polgármestere. Bús Balázs úgy vélekedett: az üzenet mindenképpen viszolygást kelt a jóérzésű emberekben, és ha Kiss László DK-s polgármester nem is akarja eltávolítani a keresztet, a kereszténység szent jelképére akasztott papírfecni egy ősi, vallási szimbólum meggyalázása, ami nem maradhat következmények nélkül.

Bús Balázs felidézte: nem ez az első keresztény-ellenes kirohanása az önkormányzatnak, a szokatlan az, hogy ezúttal névvel vállalja a botrányos tettet. Hangsúlyozta: az önkormányzatnak egy könyv és egy tanulmány áll rendelkezésére, amiből megismerheti a feszület történetét. A politikus emlékeztetett: a baloldali vezetés komoly fenntartásokkal viseltetik a keresztény kegyhelyeket illetően. Az előző városvezetés megvásárolta azt a területet, ahol korábban egy kálvária állt, azzal a céllal, hogy rendbe hozza azt, Kiss László polgármester azonban a telek eladását tervezi.

Nem csak a vallási szimbólumokkal viseltetik ellenszenvvel az óbudai baloldal. Az ellenzéki pártok a 2019-es önkormányzati kampányban még fontosnak tartották a környezetvédelmet, hatalomra kerülésüket követően azonban szinte azonnal kivágták a Szentendrei úti fákat, a Mocsáros dűlőből közel 300 ezer négyzetmétert határoltak le, hogy építési területé alakítsák, a Nánási-Királyok útján az egyik területet kereskedelmi célokra próbálják értékesíteni, a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrendet kihasználva ugyanakkor a polgármester egy személyben több 100 fa kivágására adott engedélyt. Bús Balázs kiemelte: a Nánási-Királyok útjára tervezett beruházást illetően az önkormányzat a civilek és a helyi ellenzék nyomására kénytelen volt visszakozni eredeti ötletétől, a Mocsáros-dűlő beépítése ellen pedig folyik a petíció gyűjtés.