Csak a zajt erősíti fel, érdemi információkat nem tesz hozzá a kézzel fogható, csekélyke tényekhez az, hogy a jól bevált kommunikációs stratégiával egymást erősítik az állítólagos lehallgatási botránnyal kapcsolatos híradások – jelentette ki a Karc Fm-en egy izraeli biztonságpolitikai szakértő. Robert C. Castel kifejtette: a „visszhangkamra” kifejezés Barack Obama egykori helyettes nemzetbiztonsági tanácsadójától származik, akinek a tanácsára ezzel a technikával fogadtatták el a közvéleménnyel az iráni atomegyezményt. Megszólaltak akkoriban a cél érdekében a legfontosabb médiumok, amelyek támogatták a kormányt, az NGO-k, majd a szakértők, akik hajlandóak voltak azt állítani, hogy ez a legjobb egyezmény a világon. Amikor pedig mindenhonnan ugyanaz az üzenet érkezik, akkor a felületes szemlélő azt gondolhatja, hogy ez az igazság. A szakértő ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet: egy állítás nem lesz igazabb attól, hogy százan, ezren, vagy kétezren mondják.

Robert C. Castel kiemelte: a jelenlegi, úgynevezett Pegazus-ügyben jelenleg mindössze annyit lehet biztosan tudni, hogy van egy lista, amit valaki megtalált, de ennek a létén kívül semmi konkrét bizonyíték nem áll rendelkezésre sem annak alátámasztására, hogy valóban megtörtént a törvényellenes lehallgatás, sem pedig ennek az ellenkezőjére.

A szakember hozzátette: azt hogy az érintett izraeli cég kinek adja el a kémszoftvert, az izraeli hadügyminisztérium exportosztálya közvetlenül felügyeli. Ennek oka pedig az, hogy ezeket az eszközöket ne tudják Izrael és szövetségesei ellen fordítani, hogy ne bűnszövetkezetek, vagy diktatúrák vegyék meg, hanem olyan államok, amelyekben meg lehet bízni, hogy nem sértenek emberi jogokat és nem fordítják saját állampolgáraik ellen ezeket az eszközöket