Komoly árcsökkentő hatásuk lehet a tervezett állami beavatkozásoknak -mondta el a Karc FM-en az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Koji László egyetért azzal hogy Magyarországon belül az építőanyag-kínálat a tisztességes gazdasági igényeket szolgálja, ne pedig a külföldi cégek extraprofitját növelje. A szakember ezért indokoltnak tartja az áruk szabad mozgásának, ebben az esetben az építőipari anyagoknak a korlátozását.

Kiemelte, a kormány rendelete arról szól, hogy megfelelően nyomon követhető legyen az export, a kritikus építőanyag hiányok miatt és azok az ország határain belül maradjanak. Ehhez az állam elővásárlási jogot szeretne érvényesíteni, melyhez Brüsszel jóváhagyása még szükséges.

A szakember szerint, komoly árcsökkentő hatása lesz az extraprofit adó bevezetésének a sóderre, a kavicsra és a homokra, így a bányászatról szóló jogszabálymódosítástól gyors ütemű piaci növekedést várnak.

Koji László szerint az árak emelkedése júliusban megállt és őszre egyensúlyba kerülhet a kereslet és a kínálat az építőanyagok piacán.