+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Folyamatosan csatlakoznak a pénzintézetek a Magyar Nemzeti Bank felhívásához és teszik elérhetővé a fizetési moratórium lehetőségével élő ügyfeleiknek, hogy a rendszerből való kilépéskor a felhalmozott kamat- és díjtartozásukat külön költségek nélkül rendezhessék. A Money.hu kommunikációs vezetője a Karc FM reggeli hírműsorában elmondta: a jegybank azt szeretné, hogy azok az ügyfelek, akik megfelelő anyagi lehetőségekkel bírnak, némi pluszt vállalva mentesíthessék magukat a szerződés futamidejének hosszú hónapokkal történő meghosszabbodásának hatásaitól.

Nagy László Nándor ismertette: a folyószámla adatok szerint a hitelmoratóriumot igénybe vevők csupán húsz százalékának csökkent a havi bevétele a koronavírus-járványban. Hozzátette: a Magyar Nemzeti Bank azt is szorgalmazza, ha az ügyfélnek nincs arra fedezete, hogy egy összegben rendezze a felgyülemlett kamatokat, akkor kérheti a törlesztőrészlet emelését úgy, hogy az eredeti futamidő végéig törlessze hitelét.

A jegybank ajánlása azoknak segítség, akiknek a koronavírus-járvány elmúltával sikerült rendezni gazdasági helyzetüket – hívta fel a figyelmet a szakértő. Abban azonban egyetértés van a kormányzat, a Magyar Nemzeti Bank és a pénzintézetek között, hogy azoknak az ügyfeleknek, akiknek anyagi helyzete indokolja továbbra is igénybe vehessék a moratóriumot.

A hitelmoratórium fenntartásával kapcsolatban a kormány a nemzeti konzultációban is kikéri az emberek véleményét. A hitelmoratórium idén szeptemberben lejár.