Magyarország 2021 első negyedévében a legjobb foglalkoztatási adatot produkálta a rendszerváltoztatás óta – hívta fel a figyelmet a Karc FM reggeli hírműsorában az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Bodó Sándor elmondta, az Eurostat által összesített mutatók alapján a közel 78 százalékos hazai foglalkoztatási szinttel a tagállami rangsor hatodik helyét foglaljuk el, hat százalékponttal felülmúlva az uniós átlagot. A nemzetközi összehasonlító adatok alapján Magyarországnál csak Hollandiában, Svédországban, Csehországban, Észtországban és Németországban dolgoznak többen.

Az államtitkár emlékeztetett: 2010 első negyedévében Magyarország 60 százalék alatti aránnyal az Európai Unió sereghajtója volt a 20-64 éves korcsoport foglalkoztatásában. Az élmezőnybe felzárkózást az tette lehetővé, hogy miközben az elmúlt 11 évben uniós átlagban 4,3 százalékponttal nőtt a foglalkoztatási szint, Magyarországon több mint négyszer gyorsabb ütemű, közel 20 százalékpontos növekedést sikerült elérni.

Szerinte a 2010-ben meghirdetett kormányprogram a munkaalapú társadalomról, mára megvalósult, 4 millió 600 ezren dolgoznak ma Magyarországon.

Az államtitkár hangsúlyozta: a jelenlegi 3,9 százalékos hazai munkanélküliségi ráta is a legalacsonyabbak közé tartozik Európában.