+36 1 911 1111, SMS: +36 70 700 1059 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.

Politikai célokra használja az ellenzék az uniós helyreállítási alappal kapcsolatos döntéseket – hangzott el a Karc Fm reggeli műsorában. A Nézőpont Intézet vezetője szerint ezt az célt szolgálja a Demokratikus Koalíció részéről az az állítás is, ami szerint Magyarország csak akkor kapja meg a neki járó uniós pénzeket, ha Dobrev Klára lesz 2022-ben Magyarország miniszterelnöke. Mráz Ágoston Sámuel szerint a helyreállítási alapról már ősszel megállapodás lesz Brüsszel és a magyar kormány között. Hozzátette azt is, hogy a Magyarország ellen indult uniós eljárások inkább nevezhetőek politikai boszorkányüldözésnek, mintsem valós jogi alapokon fekvő, alapos kivizsgálásnak. A Nézőpont Csoport igazgatója emlékeztetett: maga az Európai Bizottság elnöke cáfolt rá az ellenzéki narratívára, ami szerint a kifizetések halogatása az Orbán-kormánnyal szembeni bizalomvesztés. Ursula von der Leyen ugyanis legutóbbi látogatása alkalmával azt mondta: Magyarország jól használja fel az Európai Uniós forrásokat. Ráadásul nemrég Angela Merkel, német kancellár is hasonló véleményt fogalmazott meg az európai pénzekből megvalósult magyar fejlesztésekről.

Mindeközben – bár a kormányzati döntéseket folyamatosan támadja Brüsszelben az ellenzék – mély hallgatásba burkolózik Cseh Katalin, momentumos EP-képviselő gazdasági és politikai botrányával kapcsolatban – emelte ki a politológus. Mráz Ágoston Sámuel kiemelte az egyre több részletében megismerhető ügy egyik leglátványosabb ellentmondását: az ellenzéki politikus a Magyarországon szerveződő olimpiára hivatkozva próbált brüsszeli támogatásokat szerezni egy hologram-technológiás projektre, miközben a Momentum színeiben a nyilvánosság előtt megcsáklyázta az ötkarikás játékok megrendezésének lehetőségét. Az elemző úgy látja: trükkök százait vetette be a Cseh Katalinhoz köthető cégbirodalom, az áltelephely és a túlárazás gyanúja mellett a nem létező hivatkozási alapok használatát is ide sorolva, amivel csaknem 5 milliárd forintos támogatást zsebelt be Brüsszeltől. Ez az összeg pedig jogilag és politikailag is jelentős, ami a képviselőnőnek a karrierjébe is kerülhet. A Nézőpont Intézet vezetője szerint elképzelhetetlen hogy a hétről hétre kiderülő vádakkal tartható legyen az a magabiztos állítás, miszerint “nem történt semmi”.

Mráz Ágoston Sámuel – visszatérve a helyreállítási tervre – kijelentette: az Európai Bizottság egyértelműen a magyarországi gyermekvédelmi törvény miatt haragudott meg és ezért halogatja a helyreállítási terv elfogadását, amelyet minden valóságalapot nélkülözően az LMBT+ emberek üldözésének tekint. A Nézőpont Intézet igazgatója azonban egyértelművé tette: a jogszabály kizárólag a 18 év alattiak, vagyis a gyermekek védelméről szól, nevezetesen arról, hogy a közoktatásban a szexuális felvilágosítás csak a szülők beleegyezésével történjen. A kutatóintézet legújabb felméréséből egyébként az derül ki, hogy a magyar emberek háromnegyede egyetért a gyermekvédelmi törvénnyel és csak a magyar társadalom 20 százaléka gondolja úgy, hogy az iskolának önállóan kellene döntenie a gyerekek szexuális felvilágosításának mikéntjéről. A decemberre-januárra tervezett országos népszavazással kapcsolatban Mráz Ágoston Sámuel arra figyelmeztet: az ellenzéki stratégia a politikai érdekek miatt az lesz, hogy távolmaradásra buzdítják majd az embereket.