A nyugat-európai országok jelentős része továbbra sem engedte el az illegális migránsok korlátlan befogadásának és az érkezettek kvóták szerinti elosztásának elképzelését. A népességcsere pártolói pedig rendszeresen összemossák a humanitárius okokat a gazdaság munkaerő szükségleteiről szóló igényekkel – jelentette ki a Karc FM-en a Migrációkutató intézet igazgatóhelyettese. Janik Szabolcs arra számít, hogy a koronavírus-járvány intenzitásának csökkenésével az illegális bevándorlást pártoló, a Soros György Nyílt Társadalom alapítványához tartozó jogvédő és egyéb nem kormányzati szervezetek ismét aktivizálódnak. A szakértő éppen ezért fontosnak és időszerűnek tartja a legújabb Nemzeti Konzultációnak a témában megfogalmazott kérdéseit. Mint mondta: a migrációs adatokból az látszik, hogy a pandémiát követő gazdasági és társadalmi krízis hatására a korábbinál is többen indulhatnak el Afrika és a Közel-Kelet irányából Európába.

Az Olaszországba érkező illegális migránsok olyan egészségügyi kockázatot jelentenek, amire Európának ebben a helyzetben nincs szüksége – emelte ki a Janik Szabolcs. Hozzátette: a koronavírus-járvány komoly tapasztalata az is, hogy a tagállamok igen hamar képesek megszervezni saját határvédelmüket.

A papír alapon és online is kitölthető kérdéssorban a kormány arról is kikéri az emberek véleményét, hogyan vélekednek a teljes migráns-STOP bevezetéséről a járvány időszakában és az azt következő két évben. A tizenegyedik nemzeti konzultáció kérdései érintik továbbá a minimálbér kérdését, a családtámogatásokat, a hitel moratórium meghosszabbítását, az adókat és a gyermekvédelmi törvényt