Az elmúlt évtizedekben az Európai Parlament folyamatosan azon dolgozott, hogy a balliberális narratíva egyaránt megjelenjen az uniós és a tagállami döntéshozatalban. Messze még azonban az az idő, hogy az uniós intézmények az Európai Parlament és az ú.n. nem kormányzati szervezetek szándékai szerint cselekedjenek, még akkor is, ha vannak erre utaló jelek – mondta a Karc FM-en Ádám Attila Európa-jogi szakértő.

Az ügyvéd kiemelte: a magyar gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban az európai parlament balliberális többségének minden joga megvan megfogalmazni véleményét, amit az Európai Tanácsnak, a Bizottságnak és az egyes tagállamoknak érdemes figyelembe venniük azzal együtt, hogy az semmilyen kötelező erővel nem jár rájuk nézve! A szakértő kiemelte: az európai parlamenti képviselők ugyan próbálkoznak, de nem tudnak kapcsolatot teremteni a kifogásolt magyar jogszabály és a helyreállítási források között, mert az szét is feszítené az uniós jogrendet. A források politikai kritériumokhoz kötését – magyar és a lengyel kezdeményezésre – az Európai Bíróság is vizsgálja. Ádám Attila úgy látja, annak a vitának, ami most kialakult, nem lesz jogi megoldása, hanem politikai megegyezésre lesz szükség.

Ádám Attila hangsúlyozta: az európai parlamenti vitából kiderült, hogy a magyarországi baloldal uniós képviselői a brüsszeli mainstreamnek engednének teret, míg a kormánypárti képviselők a keresztény családmodellt és értékeket védve, nem hajlandóak behódolni a nyugat-európai ultraliberális fősodor