A Magyarországon elérhető öt vakcina kellő védelmet ad az eredeti vírussal és az eddig ismert variánsaival szemben, az 60 éven felülieknek azonban ezzel együtt is határozottan javasolja a harmadik oltás felvételét az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a Karc FM-en a vakcinák jelenleg is zajló hatásvizsgálatáról elmondta: az eredményekből az látszik, hogy az eredeti és a brit vírusvariánssal szemben az összes vakcina 78 és 92 százalék közötti hatékonysággal véd. A tárcavezető az ellenanyag-tesztelésekkel összefüggésben kijelentette: ezekkel nem lehet megállapítani a védettség mértékét, így nem tekinthetőek relevánsnak. Úgy gondolja: ha magas ellenanyagszint esetén azt mondják, hogy biztosan védett valaki, akkor hamis biztonságérzetet keltenek, míg alacsony érték esetében kijelenteni, hogy nem védett az illető, fölösleges aggodalmakat okoz. Hangsúlyozta, hogy az antitest vizsgálatok eredményeit nem lehet összehasonlítani, mivel különböző laborokban különböző módszerekkel történnek, ezért utasította a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy dolgozza ki a laborok hitelesítésének nemzetközi módon elfogadott formáját.

A tárcavezető az oltások felvételére biztatott mindenkit azt hangsúlyozva, hogy jelenleg bárki eldöntheti, hogy milyen vakcinát adat be magának. A lehetővé tett harmadik oltásról pedig azt mondta: minden vakcináció hatása minden életkor csoportban, de elsősorban a 60 év felettiek esetében az idő múlásával gyengül, ezért emlékeztetni kell az immunapparátust arra, hogy a veszély fennáll.

Kásler Miklós kiemelte: a gyógyszercégeknek anyagi érdekük az elsődleges, így teljesen természetes, hogy valamennyi gyártó a saját termékét találja a legalkalmasabbnak a harmadik oltásra. A nemzetközi szakemberek között azonban egyetértés van abban, hogy két vakcina után a harmadik eltérő típusú legyen, így Magyarországon is valószínűleg ez lesz az irány.

A szakember hozzátette: a 12-18 év közötti korosztály beoltásával szemben nincs semmi szakmai érv, az ennél fiatalabbak olthatóságában azonban egyelőre nincs konszenzus, így ez Magyarországon jelenleg nincs napirenden.